Opakowania z tektury nadają się do transportu i przechowywania różnego typu towarów. Stosowane są m.in. w procesach logistycznych i przetwórstwie. Wbrew pozorom tektura jest bardzo wytrzymała i można wykorzystywać ją do przemieszczania ładunków o znacznej masie i dużych gabarytach. Istnieją dwa główne rodzaje tektury: falista i lita. Ze względu na odmienny sposób produkcji różnią się od siebie parametrami.
Tektura lita daje ogromne możliwości na etapie produkcji dzięki temu, że w jej przypadku można zastosować zróżnicowane ukształtowanie kierunku włókien, co wpływa na jej parametry.
Tektura lita może być jedno lub kilkuwarstwowa. Z im większej ilości warstw się składa, tym jest sztywniejsza i grubsza. Niezależnie od grubości zwykle jest cieńsza od tektury falistej. Poza tym od tektury falistej odróżnia ją to, że jest jedną, spójną warstwą.
Tektura lita często jest powlekana warstwą laminatu. W takiej postaci jest chętnie wykorzystywana do przechowywania np. owoców i warzyw. Jest bardziej odporna na wilgoć, rozerwania i przebicia niż tektura niepowlekana.
Opakowania z tektury falistej charakteryzują się bardzo dużą wytrzymałością. Ten typ tektury powstaje z połączenia kilku warstw. Warstwa znajdująca się w środku jest falowana, co sprawia, że arkusz jest sztywny.
Tektura falista może składać się z różnej ilości warstw. Najmocniejsza jest 5-warstwowa. Stosuje się ją do transportu ciężkich przedmiotów.
Cieńsza jest tektura 3-warstwowa. Zwykle stosowana do pakowania wyrobów kosmetycznych czy spożywczych.
W tekturach falistych występują różne rodzaje fal. Najpopularniejszymi typami są fale B, C i E. W przypadku fali B grubość tektury ma 3 mm, fala C daje tekturę 4 milimetrową, a grubość tektury z falą E to 1 mm. Rodzaj fali dobierany jest w zależności od tego, jak bardzo wytrzymała ma być tektura. Tektury pięciowarstwowe tworzone są z połączenia kilku typów fal, np. BC, AAC, BCA.
Odrębnym rodzajem tektury falistej jest mikrofala składająca się z jednej warstwy pofalowanej tektury litej.